Wat is een bore-out?

Een Bore-out lijkt qua symptomen heel erg op een burn-out. De oorzaak is echter heel anders. Bij een Bore-out werk je al een tijdje onder je niveau. Het werk is te makkelijk voor je en wellicht ook niet veelzijdig genoeg.

In sommige gevallen is er simpelweg niet genoeg werk voor je en in sommige gevallen doe je werk waar je interesse eigenlijk helemaal niet ligt.

Welk werk je ook doet, je verveelt je te pletter. Je wil wel anders, maar het lukt je niet.

En als deze situatie maar lang genoeg duurt, raak je steeds verder in een bore-out.

Oorzaken Bore Out

Het kan wel maanden of jaren duren voordat je last krijgt van een Bore-out. Het is er niet in 1 keer en het duurt even voordat je je er bewust van wordt.

Je merkt wel dat je je werk niet leuk vindt, je geluk is niet meer wat het geweest is en van je zelfvertrouwen is ook niet zo veel meer over. Doordat je al lang werk doet wat onder je niveau ligt heb je het gevoel dat je ook niet meer dan dat kunt.

Je wilt wel iets anders maar wat? Hier heb je zekerheid (lees: een inkomen).  En wat als je aangeeft dat je je verveelt….misschien word je wel ontslagen. En dan?? Ach, en eigenlijk is het wel makkelijk zo.

Je weet dat je tot meer in staat bent, er meer in je zit, maar het komt er maar niet uit.

Je blijft hangen in dit lethargische gevoel, de nutteloosheid, het gevoel van te kort schieten (naar je baas en naar jezelf). Je hebt er gewoon helemaal geen zin meer in. Nergens in…..Op het werk niet maar thuis ook niet.

Alles bij elkaar zijn er 3 oorzaken die ervoor zorgen dat de Bore-out toe slaat

Het werk verveelt je:

Je verveelt je te pletter. De tijd kruipt vooruit. Op eengegeven moment stop je maar met het dragen van een horloge want de tijd gaat er toch niet op vooruit. Je doet wat je moet doen op de automatische piloot. Je pakt alles aan wat maar een beetje afwijkt van je normale taken, als is het maar dozen vouwen. Afwisseling, beweging, je snakt er naar. Ondertussen zakt je energieniveau naar onder het nulpunt en wil elke vezel in je lijf verandering.

Je werk interesseert je niet:

Je werk interesseert je gewoonweg niet. “ Lekker belangrijk allemaal. Ik doe t wel maar waarom?”. Tijdens een vergadering val je bijna in slaap omdat de energie niet op kunt brengen je er in te verdiepen. Je ziet de zin van je werk niet in en hebt totaal niet het gevoel dat je ergens toe aan bijdraagt. Je meerwaarde is voor je gevoel minimaal.

Je werk is te makkelijk:

Er is simpelweg niet genoeg werk of je doet werk dat je niet of te weinig uitdaagt. Je doet het op de automatische piloot, hoeft er niet bij na te denken en voert elke keer weer hetzelfde trucje uit. Je weet dat je meer kunt, maar hoe dan? Alles in je lijft voelt dat het niet klopt maar toch blijf je maar dat niet bevredigende, alsmaar herhalende werk doen.

Het lijkt vervolgens heel eenvoudig om hier wat aan te doen en dus een einde aan de verveling te maken. Maar in de praktijk blijkt dit toch vaak best lastig.

Er speelt natuurlijk van alles mee zoals bijvoorbeeld bepaalde overtuigingen die je over jezelf hebt (meegekregen) en je karakter.
Uit onderzoek blijkt dat van de mensen die in een bore-out terecht komen een heel hoog percentage hooggevoelig is. Heb je hier weleens over nagedacht? Zou dit bij jou het geval kunnen zijn?

Wil je hier graag meer over weten? Neem contact met me op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.