Hooggevoelig – HSP – Hoogsensitief

HSP staat voor High Sensitive Person. Elaine Aron introduceerde deze term eind jaren 90 met haar gelijknamige boek en gaf hiermee veel bekendheid aan het fenomeen.

Hooggevoelig, hoogsensitief en HSP worden door elkaar gebruikt maar betekenen eigenlijk allemaal hetzelfde. Voor het gemak gebruik ik hooggevoelig.

20% van de mensen is hooggevoelig. Wat ik heel interessant vind is dat je dit percentage ook bij veel diersoorten tegen komt. De diersoorten die in groepen leven, zoals van oorsprong ook de mens.

Toen ik net begon te lezen over hooggevoeligheid was ik, ondanks dat ik mijzelf in zo ongeveer alle kenmerken herkende (haha), nog een beetje sceptisch. Wat nou hooggevoelig? Doe maar normaal toch….. Lekker ontkennen, en natuurlijk nog niet zien dat het voor andere mensen wel eens anders kon zijn…..oftewel “maar dat heeft iedereen toch?”.

Maar nadat ik wist dat onder andere met een hersenscan aan is te tonen (tja, dat is dan toch nog de technicus in mij denk ik ;-)) dat hooggevoelige mensen echt anders reageren dan niet hooggevoelige mensen en toen ik hoorde dat het bij dieren ook voor komt, was ik over de streep. Niet meer te ontkennen ;-).

Hooggevoelig zijn betekent dat je meer prikkels binnenkrijgt én ze dieper verwerkt. Je hebt namelijk een gevoeliger centraal zenuwstelsel.

Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap en komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Situaties met bijvoorbeeld veel en hard geluid, plekken met veel mensen bij elkaar, veel informatie in korte tijd, zijn voor hooggevoelige mensen al snel te veel waardoor ze overprikkeld raken. Een aantal gevolgen hiervan kunnen zijn:

  • Niet meer goed na kunnen denken (je hoofd zit te vol)
  • Je voelt onrust in je lijf
  • Vermoeid raken/slecht slapen
  • Snel geïrriteerd zijn
  • Niet meer kunnen concentreren
  • Alles stom vinden
  • Dingen vergeten

Natuurlijk is hier wat aan te doen. Niet aan de omstandigheden maar wel aan de manier waarop je er als hooggevoelig persoon mee om gaat. En wat je doet wanneer je merkt dat je overprikkeld bent.