Heb jij het vermoeden dat jij hooggevoelig bent? Dan vind je het vast fijn om wat bevestiging te krijgen en een test te doen.

Deze test is ontwikkeld door Elaine Aron, psycholoog en grondlegster van het begrip HSP en geldt wereldwijd als een betrouwbare methode om hooggevoeligheid te meten.

Beantwoord de vragen met ‘eens’ als het voor jou zo is of lange tijd geweest is. Antwoord met ‘oneens’ als je jezelf er niet of niet helemaal in herkent.

 1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
 2. Ik kan subtiele geuren, smaken, geluiden en kunstwerken waarnemen en ervan genieten.
 3. Ik word makkelijk overdonderd door fel licht, sterke geuren, grove weefsels en sirenes.
 4. Ik voel me ongemakkelijk in een lawaaiige omgeving.
 5. Ik voel me niet goed met veel drukte om me heen.
 6. Ik schrik gemakkelijk.
 7. Als ik honger heb, heeft dat invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
 8. Stemmingen van de mensen om me heen hebben invloed op mij.
 9. Als mensen zich niet op hun gemak voelen in een bepaalde ruimte, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te verbeteren, zoals het licht dimmen of het meubilair verplaatsen.
 10. Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
 11. Ik ben bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne.
 12. Ik bespeur bij mijzelf de behoefte om mij op drukke dagen terug te trekken in bed, in een donkere kamer of een andere plek waar het stil is en ik alleen kan zijn.
 13. Ik heb een rijk gevoelsleven en complexe innerlijke belevingswereld.
 14. Ik kan diep geroerd raken door de kunst of door muziek.
 15. Ik ben erg gewetensvol.
 16. Ik voel me opgejaagd als ik in korte tijd veel moet doen.
 17. Ik raak geïrriteerd als iemand mij te veel dingen en tegelijk wil laten doen.
 18. Ik doe erg mijn best om geen fouten te maken of dingen te vergeten.
 19. Ik kijk nooit naar gewelddadige films of tv-programma’s.
 20. Veranderingen in mijn leven brengen me van mijn stuk.
 21. Het vermijden van situaties die mij van streek maken of belasten, heeft bij mij een hoge prioriteit.
 22. Als iemand mij op de vingers kijkt of als ik met iemand moet wedijveren, dan zijn mijn prestaties veel minder dan gewoonlijk.
 23. Als kind werd ik door mijn ouders en leraren gevoelig of verlegen gevonden.

En? Ben jij hooggevoelig?

Voor elke vraag die je met ‘eens’ hebt beantwoord, krijg je 1 punt. Tel deze punten bij elkaar op en kijk hieronder in hoeverre je hooggevoelig bent.

0-7 punten

Je bent waarschijnlijk geen HSP-er. Uiteraard zijn er binnen alle hooggevoelige mensen een heleboel verschillen. Zijn er nou een paar eigenschappen waar jij je volledig in herkent dan kan het nog steeds zijn dat jij, op jouw manier, hooggevoelig bent.

8-14 punten

Er zijn verschillende “niveaus” in gevoeligheid. Je bent waarschijnlijk wel gevoelig maar mogelijk niet hooggevoelig. Dat kan een groot voordeel zijn omdat je wel veel dingen aan kan voelen, maar niet de problemen hebt die de hooggevoelige mensen hebben.

15-23 punten

Je bent heel waarschijnlijk hooggevoelig. Je bent gevoeliger voor nuanceverschillen dan de meeste andere mensen. Het kan nut hebben om een boek te lezen over hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid of kennis te maken met andere hooggevoelige mensen om er over te praten en ervaringen uit te wisselen.

Het kan zijn dat je heel veel herkent en daardoor bewuster wordt van deze eigenschap. Hooggevoelige mensen ervaren prikkels uit de omgeving intenser dan anderen. Dat kan er voor zorgen dat je overprikkeld raakt. Als deze vorm van overbelasting te lang duurt, kan dit zelfs leiden tot een burn-out of je kunt er overspannen van raken.

Goede informatie en begeleiding kunnen helpen bij het ontdekken van de positieve, de leuke kanten. Want die zijn er natuurlijk ook! Je neemt meer details waar, je overziet het geheel sneller en je bent een kei in het afstemmen op een ander. In veel gevallen zijn dit eigenschappen waar je heel veel aan kunt hebben!!

Heb je het gevoel dat je niet genoeg hebt aan het lezen van boeken en het spreken van andere hooggevoelige mensen, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen naar hoe we jouw klachten om kunnen zetten naar krachten!